Tip 1: zeg nooit ‘geen commentaar’

Minister Koolmees kan nog niets zeggen over een mogelijk pensioenakkoord en legt dat uit. Dat is beter dan zeggen: ‘geen commentaar’. Dat klinkt vijandig en gesloten.

Het interview

Koolmees
Het is natuurlijk al een lastig proces een aantal jaren om overeenstemming te bereiken over het pensioendossier. Alles wat ik daar inhoudelijk nu over zeg dat helpt niet om overstemming te bereiken. Dus ik hou even mijn mond.

Verslaggever
Maar u moet toch enthousiast zijn? Alsmaar leek het niet te lukken. En nu is het voor het eerst in het nieuws: het lukt wel!

Koolmees
Ik ben in de kern een optimistisch mens. Maar ik ga niet reageren wat er nu weligt. Ik lees wel de krant, natuurlijk lees ik de krant. Maar er is nog geen formeel advies.

Tip 2: spreek niet buiten je speelveld

Volkert van der Graaf hoeft zich niet meer te melden bij de reclassering, dat heeft de rechter bepaald. De persrechter licht het vonnis toe, maar gaat niet in op de vraag die niet aan de orde is, of Van der Graaf nu naar het buitenland mag reizen. Hij blijft zo gezegd binnen zijn speelveld.

Het interview

Persrechter Smelt
De rechter heeft geen uitspraak gedaan of meneer mag emigreren. Het ging over de vraag of meneer zich moest melden bij de reclassering en daarvan is gezegd: dat hoeft niet meer.

Verslaggever
Mag hij nu emigreren?

Smelt
Hoe meneer invulling geeft aan het vonnis is aan meneer.

Verslaggever
En mag het?

Smelt
De rechter heeft daar niets over gezegd. De rechter heeft gezegd: u hoeft zich in ieder geval niet meer te melden bij de reclassering.