EenVandaag debat Rutte – Wilders

Framing in politieke debatten wordt meestal gebruikt om de opponent en zijn ideeën in een negatief daglicht te plaatsen.
In de video hiernaast een paar voorbeelden uit het EenVandaag debat. Rutte zet Wilders neer als een twitterende politicus die geen verantwoordelijkheid neemt. Wilders vergelijkt Rutte vervolgens met de dief die je huis leeghaalt (bezuinigen op de zorg) en roept het beeld op van Klaver als minister van immigratie en Rutte als minister-president van de buitenlanders. Rutte slaat Wilders om de oren met het frame van de Koran politie en een nep toezegging.

Grap

Debatten worden door lijsttrekkers tot in den treure voorbereid. Er wordt veel geoefend op ronkende oneliners, scherpe boodschappen en goede frames en voorbeelden. Wilders benoemt dat hardop als hij een harde opmerking van Rutte wil pareren. Waarmee Rutte te kijk wordt gezet.

Uitsmijter

Aan het slot van een debat moet je natuurlijk een goede uitsmijter hebben. De laatste kans om de kijker te overtuigen. Kijk waar beiden voor hebben gekozen. Wat onthoud je?